Diş Beyazlatma Yöntemleri

Doğal Diş Beyazlatıcılar

Karbonat: Toplum arasında en yaygın olarak bilinen diş beyazlatma malzemesidir.Dişleri beyazlatmasının dışında ağızdaki bakterileri ve diğer mikroorganizmaları öldürmeye yarar, ağızdaki plak tabakasını yani diş taşını giderir.

Karbonatla Nasıl Diş Beyazlatılır?

İşaret parmağınızın ucunu ıslatınız ve karbonata batırınız. Parmağınıza yapışan kadar karbonatla dişlerinizi aşırı olacak şekilde olmadan bastırarak yuvarlak hareketlerle ovunuz. Özellikle lekelerin üzerinde biraz daha fazla ovmak faydalı olacaktır. Karbonata batırdığınız diş fırçası ile dişlerinizi fırçalamanız da mümkündür. Fakat bu işlemi parmakla uygulamak hem dişlerinize daha az zarar verecek, hem de daha iyi sonuçlar almanıza yarayacaktır.

Sofra Tuzu: Karbonat kadar güçlü değildir ancak, sofra tuzu da bilinen ve etkin olan diş beyazlatıcılar arasındadır. Ağızda yer alan çeşitli mikroorganizmaları öldürerek temizliğe yardımcı olur. Anti bakteriyel özellikleri olmasına rağmen, bütün bakterilerin temizlenmesini sağlayamaz. Yoğun konsantrasyonlu kullanımlarda, diş eti iltihabındaki ödemi azaltıcı etkisi bulunur.

Gliserin: Gliserin, çok fazla bilinmeyen anti bakteriyel etkisili bir malzemedir. Bakterilerin yer aldığı bir çözeltiye bir damla gliserin damlatıldığı zaman ortamdaki bütün mikroorganizma faaliyetlerinin durduğu ortaya konmuştur.

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma, dişlerin yapısında yerleşemiş olan renklenmeleri ortadan kaldıran bir uygulamadır. Diş renklenmelerinin çok farklı sebepleri mevcuttur. En yaygın sebebpleri ise; kahve, çay, kola ve sigara gibi leke yapıcı maddelerin kullanılması; travma, yaşlılık, tetrasiklin kullanılması, eski tip diş kaplamaları, sinir dejenerasyonu vb. gibi sebeplerdir. Diş beyazlatma uygulaması, uygun şekilde ve diş hekimi kontrolünde uygulandığında, diş ve diş etlerine zarar vermez. Fakat tedavi esnasında dişlerde hassasiyet(özellikle soğukta), dişetlerinde kızarma ve hassasiyet ortaya çıkabilir. Ancak bu geçici bir etkidir ve tedavinin sonlandırılmasıyla beraber, birkaç gün içinde bu sorunlar ortadan kalkmaktadır.

Ağartma yani beyazlatma işlemi için iki yöntem var:

Ev ağartması (home bleaching): Bu teknikte; hekim ağızdan ölçü alır, bunlara uygun kalıplar hazırlanır. Kişi, bu kalıbın içerisine ilacı yerleştirir ve dişlerin üzerine en az 6-8 saat olmak üzere mümkünse uykuda takar. Uygulama, dişin rengine bağlı olarak 1-4 hafta içinde tamamlanır.

Ofis ağartması (office bleaching): Bu işlem, muayenehanede hekim tarafından yapılan ağartmadır. Hekim ilacıdişler üzerine uygular; ışık kaynağı kullanılarak dişlerin beyazlamasına yardım eder. Yine dişlerin durumuna göre, bir ya da bir kaç seansta dişlerin beyazlaması fark edilir..

Diş beyazlatma uygulaması herkese uygulanabilir. Elbette ki hamile ve çocuklar dışında.

Diş Beyazlatma Hakkında Pratik Bilgiler

  • Dişleri beyazlatmak için; 1 tatlı kaşığı karbonatı, bir tutam tuzla karıştırarak içine birkaç damla sirke eklemek gerekir. Diş fırçasının üzerine sürerek, dişler fırçalanır.

  • Tuzlu suya zeytin koyarak bir süre bekletmek ve bu suyla gargara yapmak da işe yarar bir yöntemdir. Diş etleri bu sayede güçlenecek ve diş eti kanamaları var ise ortadan kaldıracaktır.

  • Diş beyazlatmak için kesinlikle limon suyu kullanmamak gerekir. Bu, dişleri beyazlatmak yerine zarar verecektir.

  • Havuç, brokoli ve salatalık gibi sebzeler doğal diş temizleyicileridir.

    Çilek ve karbonat:

    Bu genelde çok kimsenin bilmediği oldukça işe yarar bir bilgidir. Ve evet çileğin dişleri beyazlattığı doğrudur. İçeriğindeki asit ile çilekle dişlerinizi fırçalayarak bembeyaz dişlere kavuşabilmek çok mümkündür. Olgunlaşmış bir çileği püre haline getirerek, tıpkı diş macunu gibi diş fırçanıza sürerek dişlerinizi fırçalayınız. İşlem sonlandıktan sonra ağzınızı ılık su ile durulamayı unutmamak gerekir. Bu işlemi ayda bir iki kere tekrarlayabilirsiniz.

    Çilek, kanamayı durdurucu bir etkiye sahiptir ve yüzeydeki zorlanmaları meydandan kaldıran ve plak oluşumunu önleyen malik asit (beyaz, kristal yapılı, katı organik asit) içerir. Karbonattaki sodyum bikarbonat, köpürmeyi sağlar ve diş yüzeylerindeki lekelerin çıkmasına sebep olur.

    Çok sık kullanıldığında diş minesine zarar verebilir bu sebeple de bu yöntemi ayda bir ya da iki kere olacak şekilde uygulamak en doğrusudur.

    Dişlerin beyazlatılmaya ihtiyaç duyulmayacak kadar lekelenmemesi için oldukça lezzetli bir çözüm de mevcut. Her yemekten sonra yenilecek bir parça peynir içindeki süt proteini casein ve peynir altı suyu proteini sayesinde dişlerin her zaman beyaz kalmasına yardım edecektir.

    Evde diş beyazlatma formülleri:

    İlk olarak dişler diş macunuyla temizlenmelidir. Bu aşamadan sonra;

  • 1 çay kaşığı adaçayı,
  • 1 çay kaşığı karbonat,
  • 1 çay kaşığı taçını karıştırılır. Bu karışım fırçaya batırılır ve dişler fırçalanır. Bu işlemi birkaç defa tekrarladıktan sonra yavaş yavaş dişlerdeki beyazlık fark edilmeye başlanacaktır.


Gülmek, beyaz dişlerle anlam kazanan bir eylemdir. Kimse güldüğünde lekeli, sarı ve bakımsız dişler görmek istemez. Güldüğünüz zaman ağzınızı kapatmak yerine rahat rahat gülümsemek kişiyi daha özgüvenli kılacaktır. Bunun için de dişlerinizi evde pratik yöntemlerle beyazlatmayı deneyebilirsiniz.

Kişiye Özel Beyazlatma Ajanı

Diş hekimlerinin tavsiye ettiği kimyasal ajanlar ile düzenli bir şekilde hekim kontrolünde uygulanan bir tekniktir. Hekim, bu uygulama için ilk olarak hastasından ölçü alıpr ve kişinin dişlerine tam olarak uyum sağlayan özel bir kalıp hazırlar. Özel konsantrasyonlardaki beyazlatma ajanı, hazırlanmış olan bu kalıbın içerisine konulur ve günün belli saatlerinde uygulanır. Gün içerisinde uygulamak güçlük yaratabilir bu sebeple de gece uykudayken uygulanır. Beyazlatma ajanının içeriği ve uygulanacak olan konsantrasyon miktarı, kişinin diş yapısına, dişlerin minesinin kalınlığına ve dişeti sağlığına göre değişkenlik gösterir.

Hekim kontrolünde uygulanan beyazlatma işlemlerinin en önemli avantajı kişiye özel beyazlatma ajanının kullanılması ile oldukça hızlı ve kalıcı neticeler alınıyor olması ve diş yapısına ya da ağızdaki yumuşak dokulara zarar vermiyor olmasıdır. Bu tekniğin bir diğer iyi tarafı da bu ajanların yine kişiye özel olarak hazırlanmış apareyler içerisinde uygulanması sayesinde kişi için uygulama pratikliği sağlamasıdır. Hazırlanmış olan aparey hastanın tam olarak diş yapısına uygundur bu sebeple de uygulama esnasında hem apareyin ağızdan düşmemesi hem de beyazlatma ajanının ağız içersine bulaşarak dil, dudak vb yumuşak dokulara zarar vermemesi sağlanmaktadır.

Market ürünlerini dikkatli kullanmak gerekir. Son zamanlarda market reyonlarında çeşitli içeriklerde birçok ürün yer almaktadır. Bu ürünlerin uygulama şekilleri ve etkileri oldukça olmaktadır. Ama bu gibi ürünlerin, kontrolsüz bir şekilde kullanılması dişlerde uzun süren sorunlara hatta kimi zaman kalıcı hasarlara yol açabilir.

Diş ojesi olarak bilinen farklı markadaki boyayıcı ürünlerin diş yüzeyine uygulanması ile dişler daha beyaz olarak göze görülebilir. Fakat bu ürünler ile kalıcı bir beyazlığın sağlanabilmesi mümkün olamaz. Bu sebeple de kişiler diş ojelerini çok sık aralıklarla uygulamakta fakat bu durum da dişlerin yapısında kalıcı bozukluklara yol açabilir. Bu bozukluklardan öncede hassasiyetlere sebep olur.

Beyazlatıcı diş macunları, dişlerin yüzeyinde yer alan lekeleri içlerindeki aşındırıcı partiküller ile temizleyerek dişlerin doğal rengine dönmesini ve daha temiz ve beyaz görünmelerine sebep olabilir. Ama bu diş macunlarının kullanılması ile dişlerde yalnızca yarım ton kadar beyazlama sağlanabilir.

Stripe bant uygulamaları ise kimyasal madde salar ve dişlerin ana renginde beyazlamasına olanak tanır. Bu uygulama ile diş rengi 1 ton kadar açılabilir. Stripe bantların en mühim dezavantajı, dişlerde özellikle soğuğa karşı hassasiyete yol açabilmelidir. Ancak bu durum tölare edilebilir.

Loading...

Leave feedback about this

  • Rating
X